Maig humit fa al llaurador ric

dilluns, 28 de febrer del 2011

La Lluna

Alguns us preguntareu perquè he posat el gadget de la lluna aquí a l'esquerra. Doncs bé, jo sempre he sentit a parlar els meus avis sobre la influència de la lluna en els cultius, en l'estat del bestiar i, fins i tot, en si el bolets seran més o menys corcats.

Alguns pensareu que això són simples supersticions, i hi esteu en tot el dret, però la veritat és que totes aquestes supersticions solen funcionar. La Lluna és una massa rocosa de proporcions considerables que dóna voltes a la Terra degut a una atracció gravitacional. Aquesta atracció és la causant de les marees arreu del planeta, així doncs, podríem dir que alguna influència en el que passa en el nostre planeta si que té aquest satèl·lit.


Com podeu veure en la imatge que precedeix aquestes línies, la lluna té un cicle que dura 28 dies. Durant aquest període nosaltres veiem la lluna diferent, això és el que s'anomenen fases lunars. En cada fase veiem més o menys superfície lunar segons la part de la Lluna que queda il·luminada pel Sol.

Les fases més conegudes són:
  1. Lluna Nova: La Lluna queda just entre la Terra i el Sol i, per tant, no reflexa gens de llum solar. En aquesta fase no veiem la Lluna.
  2. Quart creixent.
  3. Lluna Plena: En aquesta fase la llum del Sol es reflexa en tota un cara de la Lluna, per això nosaltres veiem un cercle complet.
  4. Quart Minvant: També anomenat Lluna Vella.
Potser molts ja coneixíeu les fases de la Lluna, per tant, passem a la part interessant; com influencia cada fase en el nostre hort?

De Lluna nova a quart creixent.

És un període d'atracció, fet que afavoreix l'ascens del nivell d'aigua en el sòl. A més augmenta la quantitat de llum llunar. Ambdues coses beneficiaran el creixement del fullatge i les arrels. La germinació també serà més ràpida a causa de l'augment de disponibilitat d'aigua.

De quart creixent a Lluna plena.

La llum llunar continua augmentant, així doncs el fullatge es desenvoluparà perfectament, tot i que no passarà ja el mateix amb les arrels.
Durant aquesta fase les plantes contenen una gran quantitat d'aigua interna, la qual cosa desaconsella tallar brots per a la propagació vegetativa.
D'altra banda, les llavors sembrades en l'anterior període s'acabaran de desenvolupar i és una bona època per trasplantar, ja que un cop fet les plantes creixeran ràpidament.

De Lluna plena a Lluna vella.

En aquest període comença a disminuir la llum nocturna, això fa que el creixement de les fulles ja no sigui tan vigorós i, per tant, la planta es centrarà en el creixement radicular. Aquest fenòmen fa que també sigui un bon moment per trasplantar, perquè les plantes arrelaran amb facilitat.
Podria ser una bona època per sembrar les llavors que tenen un creixement més lent.

De Lluna vella a Lluna nova.

Aquest és un període pràcticament de repòs. Hi haurà poc creixement, tant de les arrels com de les fulles. Malgrat això, molts pagesos prefereixen aquest període per plantar i sembrar ja que serà un període d'adaptació per a les plantes abans no arribin les següents fases lunars.

Bé, això només són generalitats que cadascú es pot agafar com millor li vagi. La veritat és que cal tenir en compte molts altres condicionants climàtics a banda de la influència lunar. Si està glaçant dia si dia també, per molt que estiguem en una fase on les plantes haurien de crèixer en abundància, segurament aquesta premisa no es complirà. Igualment, l'aigua del sòl no es mourà per molt que l'atregui la Lluna si fa dos mesos que no plou i fa una calor insuportable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada